Snorkeling

RAVNI

Iznad lučice nalazi se parkiralište od kojeg vas šetnica vodi duž popločanih sunčališta i malenih plaža s oblutcima. Kameni zid prati šetnicu u smjeru juga. Na mjestu gdje zid završava nalazi se najveće žalo i plaža za pse. Na kraju plaže počinje stjenovita obala, a na žalu se nalaze stijene koje polako ulaze u more – upravo ovdje možete započeti s istraživanjem ove neobične i autentične snorkeling lokacije.

Raša je najmlađi istarski grad, izgrađen tijekom 1936. i 1937. godine zbog značajne rudarske djelatnosti koja je obilježila cijelo ovo područje i ostavila impresivno kulturno nasljeđe koje vrijedi dodatno istražiti. M vas vodimo dalje, do obale Jadranskog mora i mjesta Ravni, smještenog podno istočnih padina Skitače, i njegovog atraktivnog podmorja. 

Cesta kroz mjesto vijugavo vodi sve do plaža. Prekrasan pogled obuhvaća morski prolaz imena Vela vrata kroz koji se vidi grad Rijeka, a preko puta prostire se otok Cres. Ovaj se sjeverni dio Jadranskog mora naziva Kvarner.

Iznad lučice nalazi se parkiralište od kojeg vas šetnica vodi duž popločanih sunčališta i malenih plaža s oblutcima. Kameni zid prati šetnicu u smjeru juga. Na mjestu gdje zid završava nalazi se najveće žalo i plaža za pse. Na kraju plaže počinje stjenovita obala, a na žalu se nalaze stijene koje polako ulaze u more – upravo ovdje možete započeti s istraživanjem ove neobične i autentične snorkeling lokacije.

Čim uđete u more primijetit ćete sitno, oblo kamenje koje prelazi u veće gromade. Boja dna postepeno se mijenja, iz svijetlozelene u zlatno smeđu. Nešto dalje, na dubini od 2 do 3 metra hridinasti plato prošaran je pješčanim, uskim puteljcima tirkizne boje.  

Jedan je pješčani puteljak ipak najširi, nešto dublji od drugih i polako se spušta u dubinu. To je glavni put koji vodi do zanimljive stepenice smještene na dubini od 4 metra. Stepenica ima kameni krov, a ispod nje se nalazi skrovište u kojem najčešće obitava ugor ili morska mačka mrkulja, ovisno o dobu godine. U slučaju da ih zateknete ovdje, ne morate se bojati jer vrlo su sramežljivi.

Ugor je zmijolika riba i lako ćete ga prepoznati po crnoj boji. Ako vas ugleda, od straha će ući dublje  u svoj dom. Morska mačka mrkulja tijekom dana boravi u rupi iz koje viri samo njezin rep. Koža joj je hrapave, sive boje i posuta je crnim i bijelim mrljama. Izlazi iz skrovišta tek noću, kada kreće u lov na rakove i glavonošce.

Ukoliko možete držati dah nešto dulje, obavezno promotrite strop ispod krova. Stjenke su šareno obojane raznim spužvama zelene, tamno roze, crvene i žute boje. Čest stanovnik na stropu je i rak kosmač, maskiran narančastom spužvom koju nosi na leđima, a odaju ga ružičasti zupci na baršunastim, smeđim kliještima.

Nastavite li dalje, pješčani put dovest će vas do malog grebena nalik na razigrani kameni vrt sačinjen od većih gromada obojenih crvenim, zelenim i smeđim algama. Oko njih sve vrvi životom. Tu je dubina 5 do 6 metara, a na hridinastom dnu oko pješčanog puteljka mogu se vidjeti mješčićnice koje sliče spužvama. Prepoznat ćete ih po ružičasto narančastoj boji, a čine se kao da su prozirne. Često rastu na drugim algama kao mali ukrasi, poput narančastih i bijelih loptica.

Slijedite li pješčani put dalje prema dubljem, dovest će vas do jedne stare kamionske gume kojoj ovdje zaista nije mjesto, ali i ona je postala nečiji skromni dom. Obrasla je algama i u njoj utočište pronalazi mala rakovica, trp i rak samac koji na svojem oklopu nosi žuto zelenu moruzgvu.

Dno je ovdje pokriveno sitnim kamenčićima. Krasi ga mnoštvo zlatnih moruzgvi koje izgledaju poput rascvjetanog cvijeća. Lovke su im svijetložute boje, na vrhovima su roze ili ljubičaste. U njima se najčešće skrivaju male prozirne kozice. U povratku prema žalu skrenite na plići dio, odmah iznad pješčanog puteljka. Tu možete zateći drhtulju koja se ukopava u pijesak. Tijelo joj je plosnato, gotovo ovalnog oblika s kratkim repom. Sive je boje sa smećkastim, mramornim uzorkom. Posebno je zanimljiva zbog električnog organa kojeg koristi za omamljivanje plijena i obranu. Dovoljno je tek malo zamahnuti rukom iznad pijeska da je otkrijete. Nije plašljiva i mirno će čekati da utažite znatiželju, no nikako ju nemojte dirati.  

Važna napomena

Morske struje u ovome su raškom akvatoriju uobičajeno snažnije pa prilikom snorkelinga budite oprezniji i s vremena na vrijeme pogledajte prema obali kako bi uvijek znali gdje se nalazite. Ukoliko vas morska struja udaljuje od žala, vratite se bliže obali i nastavite istraživati podmorje u suprotnom smjeru od morske struje, odnosno protiv struje.  

 

ISTRA SNORKELING: https://www.istra.hr/hr/snorkeling

Ronjenje
Scroll to Top