Telefon: +385 (0)52 874 505 | E-mail: info@tz-rasa.hr

Kovarski putevi

Među njedrima zelenih brežuljaka nalazi se Arsia, Raša, bijeli gradić od ugljena koji je ime dobio po istoimenoj rijeci koja sa svojim pritocima geografski i morfološki određuje ovo područje.

Rudarska djelatnost seže u 17. stoljeće, a kontinuirano rudarenje nastavljeno je tijekom povijesti. Nastala u periodu od 1936. do 1937. Raša predstavlja jedinstven primjer profinjene arhitekture koju je domišljato osmislio talijanski arhitekt Gustav Pulitzer podijelivši hijerarhijski gradić na dva dijela. Spojivši tradicionalno, istarsko i moderno, učinio je Rašu jedinstvenom i prepoznatljivom.

Srce gradića čini prostrani trg na kojem se ističe prekrasna crkva sv. Barbare, zaštitnice rudara. Sama krovna konstrukcija crkve, kao i četvrtasti pripojeni zvonik, simboli su prošlog vremena i podsjećaju na jamsku podgradu i rudarsku lampu. Budući da ritam gradića odiše rudarenjem koje je stoljećima utkano u živote stanovništva, na trgu je otvorena “Kovarska kuća”, centar Arsia – mali muzej rudarstva u kojemu svaki posjetitelj doživljava neponovljiv osjećaj rudarske prošlosti i vremena života ondašnjih rudara. Drevna i bogata kulturna baština dočarana je pomno odabranim eksponatima koji stvaraju vizualnu autentičnost povijesti i odišu duhom davnih vremena. Zaboravljeni sjaj povijesti valoriziran je unikatnim detaljima i doživljava punu revitalizaciju povijesnog trenutka Raše kao najslikovitijeg primjera u kojemu se isprepliće bogatstvo prošlosti s modernim ugođajem i istinskom željom svakog pojedinca da postane dio te priče.

Kovarski putovi

Budući da je Raša oduvijek predstavljala jezgru rudarenja, svi “kovarski putovi” slijevali su se u to mjesto stazama koje bi svaki istinski zaljubljenik prirode poželio doživjeti. Iz okolnih pitoreksnih sela, raštrkanih po zelenim brežuljcima koji Rašu okružuju, kročili su rudari šumskim stazama netaknute prirode, upijajući njezinu ljepotu stvorenu blagom mediteranskom klimom. Najznačajniji “Kovarski putovi” kretali su se iz Topida, Zartinja, Svetog Bartula preko Krapna. Oživljavanjem tih staza omogućuje se svakom posjetitelju nepatvoreni doživljaj cjeline bogate kulturne baštine i veličanstvene prirode. Ljupkost okolnih mjesta iz kojih su rudari pješačili u raški rudnik pruža holističko promatranje svakom pojedincu koji želi istražiti živopisnost “kovarskih putova” i osjetiti čari bujne vegetacije.  Svaki trenutak dodira savršenog spoja očaravajuće prirode, zapanjujuće prekrasnih vidika s okolnih brežuljaka i blagodat mediteranske klime, pruža istinskim ljubiteljima prirode inspirativnu sliku.

Okupana suncem, bujnom vegetacijom i blagošću mediteranske klime, “kovarski putovi” s Topida, Zartinja, preko Svetog Bartula do Krapna, i zahvaljujući blizini mora, pružaju i najzahtjevnijem posjetitelju iskonski odmor za dušu i tijelo. Raskoš prirode svakog mjesta koji čini “kovarski put” nudi i čari seoskog ruralnog turizma i nezaboravna su inspiracija za bijeg od svakodnevice. Spokoj prirode u izvornom netaknutom obliku, bogatstvo raslinja i čudesna glazba zvukova šumskih staza jedinstven su spoj igre prirode i kulturne baštine.

Svaki “kovarski put” zaseban je biser i oduševit će sve, koji užitak pronalaze u prirodi. Stapanje i ispreplitanje drevnog i suvremenog ozračja, idilična je poveznica za nezaboravni posjet u bilo koje bajkovito mjesto u okolici Raše, bijelom gradiću od ugljena.