Telefon: +385 (0)52 874 505 | E-mail: info@tz-rasa.hr

Skitača

Naselje smješteno cca 15km južno od Labina. Izgrađena je na jednoj od najviših kota Labinštne, nekoć jedno od najvećih naselja Labinštine. U okolici Skitače dokumentirani su brojni arheološki ostaci datirani u brončano doba (gradine Cuf, Brdo, Bobrine i pećina Trdačina). U 16. st. područje Skitače naseljeno je vlaškim stanovništvom („Istrorumunji“), o čemu svjedoče pisani izvori i svjedočanstvo rumunjskog povjesničara i putopisca Iona Maiorescua, koji je sr. 19. st. posjetio Skitaču, opisao naselje i vlaško stanovništvo. Od 1632. g. Skitača je jedno od crkvenih središta Labinštine. Stanovništvo se tradicionalno bavilo stočarstvom, manje zemljoradnjom i pomorstvom.

Središtem naselja dominira crkva Sv. Lucije i zgrada župnog ureda i škole, danas pretvorena u planinarsku kuću. Pored crkve nalazi se groblje.

Crkva Sv. Lucije   podignuta je početkom 17. st. Današnji oblik poprima 1924. g. kada je započeta gradnja zvonika, čija gradnja ostaje nedovršena do danas. Radi se o baroknoj jednobrodnoj crkvi s upisanom apsidom. Centralni mramorni oltar posvećen je Sv. Luciji, dok su dva drvena bočna oltara posvećena Sv. Antonu Padovanskom  i Blaženoj Djevici Mariji. Uz crkvu je smješteno i seosko groblje.

Zahvaljujući PD „Skitaci“ i izgrađenoj planinarskoj kući Skitača se posljednjih desetak godina počela revitalizirati.

Nedaleko Skitače oko 30min hoda nalazi se vrh Brdo. Podno vrha sa njegove sjeverne strane smještena je školnica Sv. Lucije, zaštitnice Skitače. Školnica Sv. Lucije  prirodna je udubina u vapnencu ispunjena vodom, koja gotovo nikada ne presušuje. Uz Sv. Luciju vezane su i dvije legende. Jedna od legendi kaže da je Sv. Lucija hodajući svijetom došla do stijene na rubu sela Skitače. Umorna je sijela na stijenu gdje je i zaspala. Kada se iduće jutro probudila opazila je kraj sebe tek nastali izvor na kome je umila svoje oči. Od tada taj izvor ne presušuje, dok vjernici i slabovidni vjeruju da voda iz izvora liječi probleme sa vidom i očima.

Druga legenda govori da je Sv. Lucija hodajući svijetom jednoga dana došla na vrh Brdo na rubu sela Skitače i kada je vidjela  predivan pogled na Kvarnerski zaljev, od milosti se rasplakala. Kako su suze klizile sa njenog lica tako je u zemlji nastao izvor.