Telefon: +385 (0)52 874 505 | E-mail: info@tz-rasa.hr

Blog

Turistička Zajednica općine RašaNovosti Odgoda ili oslobađanje plaćanja turističke pristojbe za privatne iznajmljivače (paušal)
Pristojba 2021

Odgoda ili oslobađanje plaćanja turističke pristojbe za privatne iznajmljivače (paušal)

Poštovani iznajmljivači na području TZO Raša,

 

Dostavljamo Vam obavijest od Ministarstva turizma vezano za Odgoda ili oslobađanje plaćanja turističke pristojbe za privatne iznajmljivače (paušal)

 

Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu stupio je na snagu 26.03.2020. godine, a možete ga pronaći na slijedećoj poveznici: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2020_03_36_764.html

 
Osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu oslobađaju se u 2020. godini plaćanja pola iznosa godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe koju bi bili obvezni platiti za glavni krevet i smještajnu jedinicu u kampu i kamp-odmorištu odnosno prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj koji koriste za pružanje usluga smještaja sukladno posebnom propisu kojim se uređuje obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Također, za cijelu 2020. godinu te se osobe oslobađaju plaćanja turističke pristojbe za pomoćne krevete.
Mjera se odnosi samo na osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

 
Cilj mjere je ublažavanje financijskog udara na osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kao obveznike plaćanja turističke pristojbe s obzirom da su pogođeni nastalom situacijom s koronavirusom jer turističku pristojbu plaćaju u godišnjem paušalnom iznosu po krevetu, a ne po noćenju.
 
Provedbena tijela za ovu mjeru su Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica. Informacija o navedenoj mjeri će biti provedena preko sustava eVisitor stoga se navedene osobe ne moraju nigdje javljati, odnosno obrada podataka će biti automatska preko sustava eVisitor.

 
Za sve informacije o provedbi ove mjere kontaktirajte Ministarstvo turizma na adresu elektroničke pošte mintcz@mint.hr